(1)
Liehom na účely tohto zákona sa rozumie
a) etylalkohol, ktorý je vyrobený alkoholovou fermentáciou surovín poľnohospodárskeho pôvodu skvasiteľných na lieh a ich následnou destiláciou alebo jeho iným následným oddelením,
b) zmes etylalkoholu s inými alkoholmi a látkami, ak obsah etylalkoholu v zmesi je vyšší ako 15 objemových percent,
c) liehovina, ktorou sa rozumie kvapalina obsahujúca etylalkohol, určená na priamu ľudskú spotrebu alebo na výrobu iných požívatín; má špecifické organoleptické vlastnosti a množstvo etylalkoholu najmenej 15 objemových percent okrem vaječných likérov a likérov s vajcom s dovoleným množstvom etylalkoholu najmenej 14 objemových percent; liehovina sa môže vyrábať destiláciou, maceráciou alebo zmiešaním,
d) lieh s obsahom 95 objemových percent etylalkoholu používaný na lekárske a farmaceutické účely,
e) etylalkohol vyrobený destiláciou alebo iným oddeľovaním zo skvasených roztokov pochádzajúcich z výroby celulózy (sulfitový, hydrolýzny lieh),
f) etylalkohol vyrobený chemickou syntézou (syntetický lieh).
(2)
Na účely tohto zákona sa rozumie
a) mernou jednotkou množstva liehu
1. objem liehu v litroch alkoholu (l a) pri teplote 20 stupňov Celzia (oC),
2. hmotnosť liehu v kilogramoch (kg); odvodenou jednotkou je gram (g), ak ide o lieh používaný na lekárske a farmaceutické účely,
b) koncentráciou liehu
1. hmotnostné percento určené pomerom hmotnosti 100-percentného etylalkoholu, ktorý sa nachádza vo výrobku, k celkovej hmotnosti tohto výrobku násobeným číslom 100,
2. objemové percento určené pomerom objemu 100-percentného etylalkoholu, ktorý sa nachádza vo výrobku pri teplote 20 oC, k celkovému objemu tohto výrobku násobeným číslom 100,
c) výrobou liehu
1. výroba surového liehu,
2. výroba rafinovaného liehu,
3. zušľachťovanie liehu,
3.1. rafinácia (čistenie),
3.2. rektifikácia (viacnásobne opakovaná destilácia v kolóne),
3.3. dehydratácia (odstránenie vody z liehu),
3.4. regenerácia (získavanie liehu z použitých roztokov a odpadov obsahujúcich lieh),
3.5. špeciálna úprava sorpčnými metódami,
4. výroba destilátov,
5. výroba liehu z celulózových surovín a náhrad,
6. výroba syntetického liehu,
d) spracovaním liehu
1. stárenie (zrenie),
2. egalizácia (zmiešavanie alebo sceľovanie),
3. spracovanie liehu na liehoviny alebo na ocot,
4. denaturácia liehu, pridanie povoleného denaturačného prostriedku alebo zmesi denaturačných prostriedkov, čím sa stane lieh nevhodným na požívanie (§ 10),
5. iné spracovanie liehu,
e) uvádzaním liehu na trh dodanie liehu, ktorý je výsledkom činnosti upravenej týmto zákonom, predaj, ponúkanie na účely predaja, obmena,2)
f) manipuláciou s liehom prečerpávanie, plnenie, meranie, váženie, balenie,…